Wouter Hamel


Wouter Hamel is een Nederlands jazz- en popartiest. Hamel studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht 'Lichte Muziek en Zang' en hield zijn eindexamenconcert in 2001. Na het winnen van het Nederlands Jazz Vocalisten Concours[1] in 2005 was hij te zien op televisie in verschillende programma's, onder andere in Barend & Van Dorp, Mooi! Weer De Leeuw, De Wereld Draait Door, Pauw & Witteman en Linda's Zomerweek. Hamel kwam in contact met platenmaatschappij Dox Records en producer Tim van Berkenstein (Benny Sings) en in 2007 lag zijn eerste album in de winkel: Hamel. Dit album won de Essent Awards, De Eerste Prijs en de Zilveren Harp. In november van 2007 kwam het album ook in Japan uit. Het jaar erop toerde Hamel met zijn band door Japan. In februari 2008 ontving Hamel een gouden plaat voor het album, dat ook in Korea werd uitgebracht.
Eind 2008, na de radiohit As Long as We're In Love, twee clubtournees en een optreden in het Rotterdamse voetbalstadion De Kuip als voorprogramma voor Doe Maar, werkten Hamel en band aan de cd Nobody's Tune. Deze kwam in 2009 uit. Op 1 juni 2009 ontving Hamel in het programma Knevel & Van den Brink een gouden plaat (15.000 verkochte cd's) voor Nobody's Tune. Dit album werd wederom uitgebracht in Japan en daarnaast ook in Korea. Begin 2010 maakte Hamel een tour door Engeland, waarbij hij onder andere de steden Londen, Manchester en Glasgow bezocht.
In maart 2011 nam Hamel zijn nieuwe plaat Lohengrin op. De plaat kwam uit in september. In 2012 speelde Hamel in Duitsland, onder meer in het voorprogramma van Caro Emerald. In oktober 2012 kwam de cd Lohengrin uit in Frankrijk. Op 5 mei 2014 trad Hamel op tijdens het Bevrijdingsconcert op de Amstel in Amsterdam.
Bron: wikipedia.org