Ruud Houweling is een Nederlandse songwriter, componist, tekstschrijver, producer, zanger en gitarist.


Houweling studeerde visuele communicatie aan de Willem de Kooning Academie te Rotterdam. Met zijn band Cloudmachine bracht hij sinds 2003 vier albums uit met alternatieve Engelstalige pop. Back On Land (2009) werd deels in Californië opgenomen met de Amerikaanse geluidstechnicus Oz Fritz die ook werkte met Tom Waits, Bill Laswell en Primus. Voor de door hem geschreven single Safe Haven van het album werd door Harrie Geelen een animatievideo gemaakt die later in de collectie van het Eye Film Instituut werd opgenomen. Het album A Gentle Sting (2013) werd geproduceerd door de Brit Tristan Longworth. Het won de publieksprijs van de Amerikaanse 13th Independent Music Awards (2014), in de categorie Best Indie/Alternative Rock album.
Houweling schreef liedjes voor onder andere Kinderen voor Kinderen (2004) en voor de Sprookjes Luisterboeken 1 t/m 6 van de Efteling (2004-2006), waarop hij ook zingt. Voor Anne Geelen maakte hij in 2005 de muziek voor de 30-delige Villa Achterwerk-serie Coupe Troep en de Cinekid-film Iedereen communiceert maar begrijpen we elkaar ook? die vertoond werd op het IDFA in 2006. Met Michiel van Zundert schreef hij de song My Little Phoenix die in 2007 werd opgenomen door de Finse Tarja Turunen voor haar album My Winter Storm. Het album haalde de status van dubbelplatina in Rusland, platina in Finland en goud in Duitsland en Tsjechië, en werd meer dan een half miljoen maal verkocht.
In 2009 maakte hij de muziek bij de 4-delige documentaire televisieserie The New York Connection van regisseur Roel van Dalen over het 400-jarig bestaan van New York (AVRO / IDTV-DOCS). In 2011 schreef hij met Ricky Koole het liedje Ik Ben Stil voor haar album Wind Om Het Huis. In 2012 componeerde en produceerde hij de muziek voor de 13-delige NTR-documentaireserie De Gouden Eeuw die werd uitgezonden tussen december 2012 en maart 2013. Ook maakte hij muziek voor de 41-delige lezingenserie NTR Academie uitgezonden op Nederland 2 tussen juni 2013 en april 2014. Voor Ricky Koole schreef hij de song Dead Again en met haar Don't Wait Up For Me voor haar album No Use Crying dat in januari 2014 uitkwam.
Bron: wikipedia.org